Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Emergency line: 06 534 482 88
Practice: 035 62 144 93
Apply now >>

Guidance all around

Alle gezonde vrouwen die een normaal verlopende zwangerschap doormaken, mogen onder leiding van hun eigen verloskundige bevallen. Dit kan thuis zijn of in het ziekenhuis. Onder onze leiding kan je in het Diakonessenhuis Utrecht (geboortehuis), Meander Amersfoort of Tergooi Blaricum bevallen.

Wanneer ons bellen

Bel ons in de volgende situaties altijd direct op de spoedlijn 06-53448288 (Op dit nummer zijn we 24/7 te bereiken):

  • In case of concern.
  • Wanneer je meer bloed verliest dan bij een menstruatie.
  • When you think labor has started and you are not yet 37 weeks pregnant.
  • Wanneer je bevalling begonnen is en voor je gevoel erg snel verloopt.
  • When your membranes have broken and the amniotic fluid is green or brown. Your child has defecated in the amniotic fluid.

Ook in de volgende situaties kun je ons bellen op de spoedlijn:

Contractions
Bij 9 op de 10 vrouwen begint een bevalling met weeën. Dit is meestal een opbouwend proces. Wanneer de weeën een uur lang om de 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden, wordt het tijd om ons te bellen. Wanneer je niet gaat bevallen van je eerste kindje geven we vaak aan ons wat eerder te bellen, namelijk met weeën elke 5-6 minuten. Dit komt omdat een bevalling sneller kan verlopen en we wel tijd, rust en aandacht voor je willen.

Break of membranes
Wanneer de vliezen breken hoef je ons eigenlijk niet direct te bellen, tenzij je nog geen 37 weken zwanger bent, je kindje niet goed genoeg is ingedaald of wanneer het vruchtwater niet helder van kleur is. Probeer wat vruchtwater op te vangen. Kijk goed naar de kleur van het vocht en als het helder is, bel ons dan in de ochtend. Bij twijfel of je ziet duidelijk dat het groenig of bruinig is dan bel ons direct.

Blood loss
Fortunately, a little (slimy) blood loss just before the delivery starts or during labor is not a problem. Because your cervix can be slightly irritated before or during delivery, you can get a little bit of blood loss. However, if you suffer from a lot of blood loss (more than with a period), please call us on the emergency number.

De bevalling

We komen eerst bij je thuis kijken, ook als je in het ziekenhuis wil of moet bevallen. Wanneer de bevalling is begonnen, controleren we de weeën: de frequentie, sterkte en duur en luisteren met een doptone naar de hartslag van je kindje. Wanneer de weeën regelmatig komen (elke 4 min bij je 1e kindje en elke 5-6 min bij een volgend kindje) doen we een inwendig onderzoek om te voelen hoeveel ontsluiting je hebt. Afhankelijk van hoe het gaat maken we met jullie samen een plan hoe verder. Het kan zijn dat we nog even thuis wachten, maar het kan ook zijn dat we naar het ziekenhuis gaan. Dit hangt natuurlijk ook af van waar je graag wilt gaan bevallen. Wanneer de ontsluiting vordert en de weeën zetten goed door, gaan we met jullie naar het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling of we blijven bij je thuis als je thuis wilt bevallen.

Er zijn veel verschillende manieren om de weeën op te vangen. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Er is niet een houding die goed of fout is. Je zal wel merken dat de ene manier beter werkt voor je dan de andere manier. Ook van bevalling tot bevalling kan dit verschillen. Misschien hebben jullie hier in de zwangerschap al wel over na gedacht en dit in een geboorteplan beschreven. Het kan zijn dat wat je bedacht had niet werkt voor je. Geen probleem. Dan zoeken wij samen naar een houding die wel werkt voor je. Je kan bijvoorbeeld op je zij op bed liggen, rondlopen, onder de douche of in bad gaan. Soms kan het zijn dat je wat meer nodig hebt. Zo kan je onder onze leiding een TENS gebruiken, in sommige ziekenhuizen (niet allemaal) kan je gebruik maken van lachgas en soms is een medicamenteuze vorm van pijnbestrijding gewenst. Hier zullen we je tijdens de zwangerschapscontroles meer informatie over geven indien je dit wenst.

Thuis, en meestal ook bij een poliklinische bevalling, assisteert de kraamverzorgende ons. We luisteren tijdens de ontsluitingsweeën regelmatig naar de hartslag van je kindje en doen indien nodig een inwendig onderzoek. Hoe vaak dit nodig is hangt ook af van hoe de bevalling verloopt. Tijdens het persen luiteren we na elke wee om te horen hoe het met jullie kindje gaat. Ook hier zijn er verschillende houdingen mogelijk om je kindje geboren te laten worden, is afwisseling goed en is het op dat moment bekijken wat een prettige houding is die ervoor zorgt dat je ook goed kan persen. Soms is dit op bed, maar het kan ook op een baarkruk, staand naast bed, op handen en knieën op bed (All Fours) of in bad.

Na de geboorte van jullie kindje wordt de placenta geboren. Dit gebeurt meestal binnen 15 minuten, maar tot een uur na bevalling is normaal, mits het bloedverlies ook ok is. We controleren altijd of je gehecht moet worden en zullen dit indien nodig doen. Ook geven we jullie de tijd en ruimte om even bij te komen en met elkaar kennis te maken met jullie kindje. Indien je dat wil kan je dan ook familie bellen. De eerste controle van je kindje doen we ongeveer een uur na geboorte. Tot die tijd blijft je kindje lekker bij je liggen en doen we niks behalve afdrogen en een muts opzetten, zodat je kindje lekker warm blijft. Ben je in het ziekenhuis bevallen en gaat alles goed? Dan ga je enkele uren na de bevalling weer naar huis.

Contact us directly

Copyright © 2021 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
en_USEnglish