Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Spoedlijn: 06 534 482 88
Praktijk: 06 506 571 11
Schrijf je nu in >>

Geboorteaangifte

Jullie kindje dient binnen 3 dagen na de geboorte te worden aangegeven in de gemeente waar hij of zij is geboren. Tegenwoordig kan dit in een aantal gemeenten online. Dit regel je dan via de site van de gemeente met je DigiD. Eindigt de termijn van drie dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijg je een dag langer de tijd op aangifte van geboorte te doen.

Wie mag de geboorteaangifte doen?

Wie mag er geboorteaangifte doen? Dat is de partner. Als moeder mag je geboorteaangifte doen, maar hoeft dat niet. Wat als jij en je partner geen geboorteaangifte kunnen doen? Dan moet iemand die bij de bevalling was geboorteaangifte gaan doen. Lukt dit ook niet, dan kan de eigenaar van het huis waarin het kind geboren is of een medewerker van de instelling waar het kind geboren is (bijvoorbeeld het ziekenhuis) aangifte van geboorte doen.

Documenten om mee te nemen

Allereerst heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Sommige gemeenten vragen om een “verklaring van geboorte” als je online aangifte wilt doen. Wij, de klinisch verloskundige of gynaecoloog die bij de bevalling was geeft dan een verklaring van geboorte af. Dit geldt niet voor alle gemeenten.

Als je getrouwd bent en je wilt graag je kindje in je trouwboekje bij laten schrijven, neem dan het trouwboekje mee naar de afspraak. Bijschrijven in het trouwboekje lukt helaas niet online.

Is voor de geboorte van je kindje erkenning of keuze van de achternaam geregeld? Dan heb je de akte hiervan nodig om aangifte te kunnen doen.

Neem direct contact met ons op


Copyright © 2023 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
nl_NL_formalDutch