Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Spoedlijn: 06 534 482 88
Praktijk: 035 62 144 93
Schrijf je nu in >>

Geboorteaangifte

Jullie kindje dient binnen 3 dagen na de geboorte te worden aangegeven in de gemeente waar hij of zij is geboren. Tegenwoordig kan dit vaak al online. Eindigt de termijn van drie dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijg je een dag langer de tijd op aangifte van geboorte te doen.

Wie mag de geboorteaangifte doen?
Wie mag er geboorteaangifte doen? Dat is de partner. Als moeder mag je geboorteaangifte doen, maar hoeft dat niet. Wat als jij en je partner geen geboorteaangifte kunnen doen? Dan moet iemand die bij de bevalling was geboorteaangifte gaan doen. Lukt dit ook niet, dan kan de eigenaar van het huis waarin het kind geboren is of een medewerker van de instelling waar het kind geboren is (bijvoorbeeld het ziekenhuis) aangifte van geboorte doen.

Documenten om mee te nemen
Neem allereerst je geldige identiteitsbewijs mee. Meestal geeft de verloskundige of een verpleegkundige uit het ziekenhuis een verklaring van geboorte af. Deze kan je meenemen naar de aangifte, al is dat geen verplichting. Als je getrouwd bent en je wilt graag je kindje in je trouwboekje bij laten schrijven, neem dan het trouwboekje mee naar de afspraak.

Erkenning en achternaam
Is voor de geboorte van je kindje erkenning of keuze van de achternaam geregeld? Dan moet de akte hiervan meegenomen worden om aangifte te kunnen doen.

Online geboorteaangifte
In veel gemeenten kan de geboorteaangifte tegenwoordig online gedaan worden. Dit kan je via de site van de gemeente met je DigiD regelen. Hiervoor heb je een verklaring van geboorte nodig. Deze krijg je van ons of via de klinisch verloskundige/verpleegkundige van het ziekenhuis. Deze kun je samen met de eventuele akte van erkenning uploaden. Bijschrijven in het trouwboekje lukt helaas niet online.

Neem direct contact met ons op


Copyright © 2022 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
nl_NL_formalDutch