Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Spoedlijn: 06 534 482 88
Praktijk: 035 62 144 93
Schrijf je nu in >>

Intake en Counseling

Intake

We streven ernaar om het intake gesprek rond 8 weken zwangerschapsduur te laten plaatsvinden.
Het intake gesprek plannen 60 minuten tijd voor je in. Dit is 15 minuten meer dan de gebruikelijke 45 minuten. We gaan in op jouw gezondheid en die van je partner. Daarnaast komt ook de gezondheid van jullie families aan bod. Zo kunnen we aan de hand van de intake bekijken welke zorg het meest passend is. Zo komen we namelijk te weten of je in aanmerking komt voor extra onderzoeken. 

Naast het ingaan op je gezondheid geven we indien je er behoefte aan hebt ook informatie. Dit kan gaan over wat je wel en niet mag eten in de zwangerschap, het niet mogen verschonen van de kattenbak, de onderzoeken in de zwangerschap enzovoorts. 

Onderwerpen die in dit gesprek aan bod komen:

  • Status huidige zwangerschap (Hoe ver zwanger ben je nu? Wanneer was je voor het laatst ongesteld en had je een regelmatige cyclus? Gebruikte je een vorm van anticonceptie? En wanneer ben je daarmee gestopt?)
  • Verloop van eventuele vorige zwangerschap(pen) (ook miskramen en een abortus worden hierin meegenomen)
  • Medicijngebruik
  • Ben je ooit geopereerd
  • Welke (ernstige) ziektes heb je gehad
  • Aangeboren en/of erfelijke aandoeningen ook in je naaste familie 
  • Of je informatie wilt krijgen over onderzoeken op Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom en de 20 weken echo. Vooraf aan de intake kan je al kijken op http://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Deze link verzenden wij ook mee bij de bevestiging van de intake-afspraak. 

Counseling

Een Counselingsgesprek vindt indien je dit wenst rond de 10-11 weken zwangerschap plaats. Dit gesprek plannen we los van de intake. Tijdens dit gesprek wordt besproken of je wel of geen onderzoeken wilt laten doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje.  Je hebt de keuze uit de Combinatietest, NIPT en de SEO (20 weken echo). Vragen over de onderzoeken die je hebt, kunnen we op dat moment met je bespreken.

Vanaf 1 september 2021 kun je, als je dat wilt, de 13 weken echo laten maken. Door hieronder op de link over 20 weken echo te klikken krijg je meer informatie over de 13 weken echo. Per 1 oktober 2021 zal de combinatietest in niet meer uitgevoerd worden. 

Om je voor te bereiden op dit gesprek kan je vooraf de informatie al doornemen. Je kan de volgende websites bezoeken:

Combinatietest

Per 1 oktober 2021 wordt de combinatietest in Nederland niet meer uitgevoerd. Dit komt omdat te weinig zwangere vrouwen hiervoor kiezen. 
De combinatietest bestaat uit een bloedtest en een nekplooimeting via een echo bij je kindje. De combinatietest vindt plaats in het UMC locatie AMC Amsterdam.

De bloedafname kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De nekplooimeting kan tussen de 11 en 14 weken zwangerschap. In je bloed wordt naar 2 stofjes gekeken (PAPP-A en Beta-HCG). De nekplooimeting gebeurt per echo. Een echoscopist meet de nekplooi op. Dit is een dun laagje vocht onder de huid van je kindje. Bij kinderen met Down-, Edwards- of Patausyndroom kan dit laagje vocht dikker zijn dan bij kinderen zonder deze syndromen. Met de combinatietest krijg je een kansberekening. Je krijgt dus geen zekerheid of je kindje Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. De combinatietest geeft geen risico op miskraam. Eventueel vervolgonderzoek kan dit wel hebben. 

NIPT
De NIPT is een bloedtest (vanaf 11 weken zwangerschap) waarbij in het moederlijk bloed gekeken wordt naar stukjes erfelijk materiaal (DNA). In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek) van je kindje. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van je kindje zelf. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn op Down-, Edwards- of Patausyndroom. Het laboratorium kan ook aanwijzingen vinden voor andere chromosoomaandoeningen. Dit noemen we nevenbevindigen. Deze nevenbevindingen kunnen verschillen: van minder ernstig tot ernstige aandoeningen. Of je nevenbevindingen wilt weten kies je zelf:

  • Je wilt alleen screenen op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  • Je wilt screenen op Down-, Edwards- en Patausyndroom én je wilt weten of het laboratorium aanwijzingen voor nevenbevindingen heeft gevonden. 

De uitslag van de NIPT geeft aan of er aanwijzingen zijn op Down-, Edwards- en Patausyndroom en/of nevenbevindingen. De uitslag geeft dus geen zekerheid. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen de NIPT en de combinatietest? We leggen dit graag aan je uit tijdens het gesprek over de onderzoeken in de zwangerschap. Ook kun je kijken op www.pns.nl 

13 wekenecho

De 13 weken echo lijkt veel op de 20 wekenecho. Er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn op lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Bij 13 weken zwangerschap is je kindje alleen kleiner dan bij de 20 weken. De 13 weken echo is daarom geen vervanging van de 20 weken echo, maar een aanvulling. Als er vervolgonderzoek nodig zou zijn, heb je langer de tijd om te beslissen wat je met de uitslag doet. De 13 weken echo wordt gedaan tussen de 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. De 13 weken echo doen we niet zelf op eigen praktijk. Hiervoor verwijzen we je naar Verloskundig Centrum ‘t Gooi in Hilversum. 

Wil je meer weten over de 13 weken echo? Kijk dan op http://www.pns.nl

20 wekenecho
Bij de 20 weken echo wordt gekeken of er aanwijzingen op aangeboren lichamelijke afwijkingen bij je kindje zijn. Verder wordt er ook gekeken of er voldoende vruchtwater is en je kindje goed groeit. Natuurlijk kan er gekeken worden naar het geslacht van je kindje, maar dit is niet het hoofddoel van de 20 weken echo. De 20 weken echo is dus een medisch onderzoek en geen pretecho. De 20 weken echo duurt ook wat langer dan de meeste echo’s. De 20 weken echo maken we niet op eigen praktijk, we verwijzen je hiervoor door naar Verloskundig Centrum ‘t Gooi in Hilversum. 

Neem direct contact met ons op


Copyright © 2021 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
nl_NL_formalDutch