De onderzoeken naar aangeboren afwijkingen en aandoeningen noemen we prenatale screening.
Het doel van prenatale screening is om zwangeren en hun partner, die dat wensen, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat zij een geïnformeerde keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties.”
Het informeren over de mogelijkheden doen we in een counselingsgesprek. Een Counselingsgesprek vindt indien je dit wenst rond de 10 weken zwangerschap plaats. Dit gesprek plannen we vaak los van de intake. Tijdens dit gesprek wordt besproken of je wel of geen onderzoeken wilt laten doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Je hebt de mogelijkheid om de NIPT, de 13-weken echo en/of de 20-weken echo te doen. Of je een van deze onderzoeken wilt laten doen is een persoonlijke keuze. Het mag, het moet niet. Vragen over de onderzoeken die je hebt, kunnen we op dat moment met je bespreken.
Om je voor te bereiden op dit gesprek kan je vooraf de informatie al doornemen. Je kan de volgende websites bezoeken:
De NIPT is een bloedtest (vanaf 10 weken zwangerschap) waarbij in het moederlijk bloed gekeken wordt naar stukjes erfelijk materiaal (DNA). In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek) van je kindje. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als het DNA van je kindje zelf. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn op Down-, Edwards- of Patausyndroom. Het laboratorium kan ook aanwijzingen vinden voor andere chromosoomaandoeningen. Dit noemen we nevenbevindigen. Deze nevenbevindingen kunnen verschillen: van minder ernstig tot ernstige aandoeningen. Of je nevenbevindingen wilt weten kies je zelf:
De uitslag van de NIPT geeft aan of er aanwijzingen zijn op Down-, Edwards- en Patausyndroom en/of nevenbevindingen. De uitslag geeft dus geen zekerheid.
Wil je meer weten over de verschillen tussen de NIPT? We leggen dit graag aan je uit tijdens het gesprek over de onderzoeken in de zwangerschap. Ook kun je kijken op www.pns.nl
De 13 weken echo lijkt veel op de 20 wekenecho. Er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn op lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Bij 13 weken zwangerschap is je kindje alleen kleiner dan bij de 20 weken. De 13 weken echo is daarom geen vervanging van de 20 weken echo, maar een aanvulling. Als er vervolgonderzoek nodig zou zijn, heb je langer de tijd om te beslissen wat je met de uitslag doet. De 13 weken echo wordt gedaan tussen de 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Bij de 13 weken echo wordt er niet naar het geslacht van je kindje gekeken. De 13 weken echo doen we niet zelf op eigen praktijk. Hiervoor verwijzen we je naar Verloskundig Centrum ’t Gooi in Hilversum.
Wil je meer weten over de 13-weken echo? Kijk dan op http://www.pns.nl
Bij de 20 weken echo wordt gekeken of er aanwijzingen op aangeboren lichamelijke afwijkingen bij je kindje zijn. Verder wordt er ook gekeken of er voldoende vruchtwater is en je kindje goed groeit. Natuurlijk kan er gekeken worden naar het geslacht van je kindje, maar dit is niet het hoofddoel van de 20 weken echo. De 20 weken echo is dus een medisch onderzoek en geen pretecho. De 20 weken echo duurt ook wat langer dan de meeste echo’s. De 20 weken echo maken we niet op eigen praktijk, we verwijzen je hiervoor door naar Verloskundig Centrum ’t Gooi in Hilversum.
Wil je meer weten over de 20-weken echo? Kijk dan op http://www.pns.nl