Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Spoedlijn: 06 534 482 88
Praktijk: 06 506 571 11
Schrijf je nu in >>

Vervolgcontroles

Deze controles zijn er om na te gaan hoe de zwangerschap verloopt en of er vragen zijn. Bij bijzonderheden verwijzen we soms door naar een gynaecoloog voor een advies of dragen we de zorg over. Deze controles duren korter dan de intake, ongeveer 15 min. Tijdens deze controle meten we altijd je bloeddruk, controleren de baarmoeder (groei en grootte) en bepalen we de ligging van de baby. Geregeld plannen we ook wat langer de tijd voor je in. Bijvoorbeeld om in te gaan op je geboorteplan.

Bloedonderzoek
Bij de tweede controle en uiterlijk rond 30 weken zwangerschap krijg je van ons een verwijzing voor bloedonderzoek. Bij de eerste controle is dit om je bloedgroep, rhesusfactor, ijzergehalte (Hb) te bepalen en of je ooit Hepatitis B of syfilis hebt gehad. Sinds 1 januari 2004 wordt er bovendien bij alle zwangeren een HIV-test gedaan. Daarnaast kijken we ook naar je vitamine D gehalte. Op indicatie nemen we ook een glucose en andere bloedwaarden mee.

Bij 27-30 weken bepalen we nogmaals het ijzergehalte. Dit combineren we met eventuele andere bloedonderzoeken die rond deze termijn moeten gebeuren. Denk aan het bepalen van de bloedgroep van je kindje als jij als zwangere zelf een rhesus D negatieve bloedgroep hebt, of het doen van een suikerbelastingstest (OGTT) om te controleren of zwangerschapssuiker hebt.

Om individuele redenen zal er soms vaker bloedonderzoek worden gedaan.

Zwangerschapsverklaring
De meeste werkgevers hebben een zogenaamde zwangerschapsverklaring nodig, waarop de datum dat je bent uitgerekend staat vermeld. Het is voor ons een kleine moeite deze uit te printen. Vraag er dus gerust naar tijdens een van de controles.

Zwangerschapskaart
In de loop van de zwangerschap krijg je van ons een uitdraai met daarop alle benodigde gegevens die wij tot dan toe over je verzameld hebben. Dit is de zwangerschapskaart. Deze is handig om bij je te hebben als je verder dan 37 weken zwanger bent. Tegenwoordig hebben wij ook een app. De inlogcodes krijg je van ons bij je intake. De app is gratis voor jou!

Je kunt altijd je vragen stellen en/of klachten hierover vertellen, die wij dan beantwoorden en/of uitleggen.

Wil je een afspraak maken voor het spreekuur bij onze verloskundigen praktijk in Hilversum? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 met 06-50657111.


Copyright © 2023 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
nl_NL_formalDutch