Als je getrouwd bent
Als je getrouwd bent of je hebt een geregistreerd partnerschap, dan hoef je geen erkenning/ouderlijk gezag te regelen en krijgt je kindje automatisch de achternaam van je partner. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en wil je dat je kindje de achternaam van moeder krijgt? Dan moet dit voor of tijdens de geboorteaangifte vastgelegd worden bij de burgerlijke stand. De achternaam van je kindje kun je alleen bij jullie eerste kindje samen kiezen.
Erkenning
Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt en dit ook niet van plan bent, dan is het belangrijk dat de vader het kindje erkent. Door erkenning te regelen, neem je wettelijk het ouderschap op je. Erkenning kun je al regelen in de zwangerschap. Dan heet het officieel “Erkenning van de ongeboren vrucht”. Erkenning kun je ook bij geboorteaangifte of daarna regelen, mits er nog geen 2 ouders in de geboorteakte staan.
Voor erkenning van een kindje hoef je niet de biologische ouder te zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een relatie tussen twee vrouwen. Erkenning tijdens de zwangerschap heeft als voordeel dat je kindje juridisch gezien meteen 2 ouders heeft. Bij de erkenning kun je de achternaam van je kindje kiezen. Dit kan alleen als het jullie eerste kindje samen is. Hiervoor moet je als (aanstaande) moeder mee naar de gemeente. Alle andere kinderen die je samen met je partner nog krijgt, zullen dezelfde achternaam krijgen. Als je partner alleen naar de gemeente gaat om erkenning te regelen zal hij/zij van jou een schriftelijke toestemming moeten hebben om de erkenning te kunnen regelen.
Ouderlijk gezag
Als je niet getrouwd bent of je hebt geen geregistreerd partnerschap dan heb je als partner niet automatisch het ouderlijk gezag. Alleen de moeder heeft dan automatisch het gezag. Willen jullie samen het gezag hebben? Dan kunnen jullie bij de rechtbank een verzoek tot gezamenlijk gezag indienen. Voorwaarde is wel dat je als partner je kindje erkent hebt. Het aanvragen van het ouderlijk gezag kun je (vaak) digitaal regelen.
Kraamzorg
Het is belangrijk al vroeg in de zwangerschap je aan te melden bij een kraamzorgbureau. Doe dit echt voordat je 16 weken zwanger bent. Wij werken het meest samen met ‘Het Kraamcentrum’ in Bunschoten/Spakenburg en met ‘de Waarden’. Andere bureaus als Babycare, kraamzus, 1 op 1 kraamzorg zijn ook prima.
Wanneer je thuis bevalt zal de kraamverzorgende ons assisteren tijdens de bevalling. Wij bellen het bureau op om te laten weten dat je aan het bevallen bent en dat ze een kraamverzorgende naar je toe kunnen sturen. Beval je op het Geboortehuis in het Diakonessenhuis? Dan assisteert een kraamverzorgende van Geboortehuis ons. Beval je in het ziekenhuis? Dan assisteert een verpleegkundige ons.
Kraampakket
Waar je ook wilt gaat bevallen, in je kraambed heb je een kraampakket nodig. Bovendien kan een bevalling soms zo snel verlopen dat we kiezen voor een thuisbevalling, ook al had je vooraf bedacht om in het ziekenhuis te bevallen. Meestal krijg je dit van je verzekeraar. Is dat niet zo? Dan kun je bij diverse winkels kant en klare kraampakketten kopen. Een kraampakket moet in elk geval de volgende zaken bevatten:
Verder is het handig om een zeiltje te hebben om op je matras te leggen wanneer je uitgerekende datum nadert, voor het geval je vliezen breken. Dit zeiltje voorkomt dat je matras nat wordt. Een ondoordringbare molton is ook prima. Je kan dit fijner vinden, omdat het minder kraakt tijdens het draaien in bed en minder zweterig aanvoelt.
Klossen
Zet voor de bevalling je bed op klossen, ook al wil je poliklinisch bevallen. Kan je bed niet op klossen? Lege (bier)kratjes kunnen ook dienst doen als bedverhogers of leg een extra matras op je bed. Een ander alternatief is het huren van een bed bij een thuiszorgwinkel als bijvoorbeeld Vegro.
Woonsituatie
Als je thuis wilt bevallen, zorg er dan voor dat de plek waar je gaat bevallen makkelijk te bereiken is. Bij complicaties kan het namelijk zijn dat je toch snel naar het ziekenhuis vervoerd moet worden en dat de ambulancebroeders je uit de kamer naar de ambulance moeten vervoeren. We raden je daarom aan niet te bevallen in een kamer die alleen te bereiken is door middel van een (steile) trap of een wenteltrap, maar zoveel mogelijk in een ruimte op de begane grond. Eventueel kun je, als deze ruimte geen bed bevat, bij de Vegro een bed huren. Vraag ons bij twijfel over jouw woonsituatie op het spreekuur wat verstandig is om te doen.
Ziekenhuistasje
Zet, ook wanneer je poliklinisch wilt bevallen, vanaf 37 weken een ziekenhuistasje klaar met daarin:
Luiers, handdoeken en kraamverband hoef je niet mee te nemen, die krijg je in het ziekenhuis.