Zwanger - Eedenburgh Verloskundigen
Spoedlijn: 06 534 482 88
Praktijk: 035 62 144 93
Schrijf je nu in >>

Pijnbestrijding

Voor elke vorm van pijnstilling gelden een aantal voorwaarden. We dragen je over naar de gynaecoloog/klinisch verloskundige en zullen je bevalling dus niet verder begeleiden. We zullen ons terugtrekken en zien je pas weer wanneer je met je kindje naar huis gaat. Voordat je daadwerkelijk pijnstilling krijgt is een hartfilmpje van minimaal 30 minuten nodig om te kijken hoe het met je kindje gaat. Ook mag je niet te ver zijn in ontsluiting. Ook worden de mogelijke opties en de voor- en nadelen ervan met je besproken.

EPIDURAAL (RUGGENPRIK)
Met een ruggenprik voel je in principe geen tot weinig pijn meer. De ruggenprik die tijdens een bevalling wordt toegediend verdooft wel, maar je kunt nog wel je benen bewegen. De epiduraal is de best vorm van pijnverdoving, waardoor de voorkeur van Tergooi en Diakkonessenhuis hier naar uitgaat.

Nadelen van een ruggenprik zijn: geen controle over de blaas, je krijgt een verblijfscatheter om zo je blaas leeg te houden, de kracht van de weeën neemt vaak af, waardoor je vaak een infuus met weeën stimulerend middel krijgt om deze weer sterker te maken, je voelt vaak minder goed dat je moet persen, waardoor je meer kans hebt op een kunstverlossing (vacuum of tang), je hebt risico op een bloeddrukdaling en in sommige vrouwen krijgen koorts waardoor antibiotica gegeven moet worden en je langer in het ziekenhuis moet blijven.

PETHIDINE
Dit is een morfine achtig middel. Je krijgt het toegediend via een prik in je bovenbeen. Het werkt ongeveer 4 uur en zorgt ervoor dat je je goed kunt ontspannen en daardoor de weeën beter aankunt. Pethidine wordt vaak toegepast bij vrouwen die nog niet goed aan het bevallen zijn, maar die door een lange aanloop van de bevalling erg moe zijn.

Gedurende 4 uur val je onder zorg van het ziekenhuis (gynaecoloog/klinisch verloskundige). Beval je binnen die tijd zullen zij je bevalling begeleiden. Daarna word je weer overgedragen aan ons en begeleiden wij je verder.

REMIFENTANYL
Ook dit is een morfine achtig middel. Je krijgt het toegediend via een infuus. Werkt pethidine na verloop van tijd uit, doordat dit middel continu wordt toegediend blijft de werking ook redelijk gelijk. Bovendien kun je jezelf elke 5 minuten een extra dosis toedienen wanneer de weeën erg hevig zijn. Dit is een beveiligd systeem, je kunt jezelf dus niet teveel toedienen. Remifentanyl wordt gegeven vanaf 3 a 4 cm ontsluiting.
Remifentanyl neemt niet alle pijn weg, maar zorgt ervoor dat je de pijn beter aankunt, dat je beter kunt ontspannen. Wanneer je mag persen wordt het infuus uitgezet, het middel is dan met een minuut of 10 grotendeels uit je bloed verdwenen.

Nadelen van remifentanyl kunnen zijn: doordat het een morfine achtige stof is, kan het zijn dat je wat suf wordt, je kan dit ervaren alsof je een wijntje teveel op hebt. Je krijgt een bloeddrukmeter om en een klipje op je vinger om het zuurstof in je bloed te meten. Dit laatste omdat je soms wat oppervlakkiger kunt gaan ademhalen. In een aantal gevallen kan de weeënactiviteit wat afnemen, waardoor je een weeënopwekkend middel nodig hebt. Remifentanyl kan je in Tergooi alleen krijgen als er een reden is waarom je geen ruggenprik mag. Voor het Diakonessenhuis in Utrecht geldt dat de verpleegkundige naast je moet kunnen gaan zitten om te kijken hoe het met je gaat. Dit kan alleen overdag en wanneer het niet te druk is op de afdeling. Kan de verpleegkundige niet naast je gaan zitten, dan kan je helaas geen remifentanyl krijgen.


Copyright © 2021 Eedenburgh Verloskundigen | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.
nl_NL_formalDutch